Nalewka z brzozy- przepis, właściwości!
Obecnie zaczął się sezon na pozyskiwanie soku z brzozy.
Drodzy czytelnicy więcej informacji o bzowinie znajdziecie tutaj:
Sok z brzozy można przechowywać kilka dni w lodówce, pozyskiwać go krótko- do momentu pojawienia się pierwszych listków. W celu zachowania soku na okres jesienno- zimowy dobrym sposobem jest zrobienie nalewki.
Składniki to taka sama ilość soku brzozowego w połączeniu z tą sama ilością wódki 40%.
Np. 1 l soku brzozowego z 1 l czystej wódki 40% wlewamy do dużego słoja lub innego zbiornika. Mieszamy, przelewamy do butelek.
Przechowujemy w zaciemnionym miejscu, nie narażonym na duże temperatury.
Po około tygodniu leżakowania nalewka jest gotowa do spożycia.
Właściwości.
Nalewkę można stosować profilaktycznie, w celu kuracji lub po przebytych chorobach i operacjach.
Ilość jest zależna od potrzeby. Zazwyczaj są to 20- 40 kropli na szklankę napoju np. herbaty 3 x dziennie.
Ma właściwości wzmacniające, uodparniające, chroniące przed infekcją. Można stosować na uporczywy długotrwały kaszel. Pomocna przy chorobach dróg moczowych.
Drodzy czytelnicy aby zobaczyć inne nasze przepisy i naturalne sposoby lecznicze zapraszamy do zakładki zdrowie 🙂
Hey! I’m at work surfing around your blog from my new apple
iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look
forward to all your posts! Carry on the fantastic work!