Site icon Czujny

Zioła przeciwgorączkowe

Zioła przeciwgorączkowe mają również swoje zastosowanie przy przeziebieniach, stanach gorączkowych, grypie. 
Wywołują potliwość. Działają objawowo i hamująco na dalszy rozwój choroby.
Stosowanie przy grypie środków napotnych takich jak odwar z suszonych malin, napar z kwiatu lipowego, kwiatu z dzikiego bzu wywierają działanie na ośrodek termoregulujący, powodując spadek ciepłoty ciała. Wydalają wraz z moczem i potem substancje toksyczne.
Wpływają na poprawę samopoczucia chorego.
W chorobach gorączkowych najlepiej sprawdzają się mieszanki ziołowe.

Mieszanka nr 1:
- kwiat lipy
- kwiat bzu czarnego
- kwiat rumianku
- kora wierzby
- owoc malin

Mieszanka nr 2:
- rumianek
- malina
- pączki brzozy
- kwiat czarnego bzu
- kwiat lipy
-kora wierzby
- kwiat tawuły

Powyższe mieszanki mają działanie przeciwzapalne, kojące ból, wiatropędne, obniżające gorączkę, napotne, moczopędne, odkazające, odflegmiające.

Aby sobie pomóc w gorączce można jeść lekkostrawne potrawy, wyłączając białka zwierzęce (podnoszące ciepłote ciała). Pic dużą ilość płynów w postaci soków ze świeżych owoców, warzyw rozcięczonych z wodą. Dodać miód.
Po ustąpieniu gorączki warto jeść przez kilka dni jarskie potrawy z czosnkiem i cebulą.
Stawianie baniek, nacieranie klatki piersiowej nalewką bursztynową, stosowanie ziół szewdzkich pomaga zwłaszcza w zapaleniu płuc.

Źródło: Jan Schulz, Edyta Uberhuber- "Leki z Bożej Apteki"
Exit mobile version