Site icon Czujny

Rogaliki drożdżowe- prosty przepis!

Mamy dla Was drodzy czytelnicy prosty, pyszny przepis na rogaliki drożdżowe. Możecie je zrobić z każdym nadzieniem. 
Z przepisu wyjdzie ok. 50 rogalików średniej wielkości.
Składniki na rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej może być krupczatki/ tortowej/ poznańskiej
- łyżka cukru
- 100 ml mleka
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej np. krupczatki/ tortowej/ poznańskiej
- 250 ml mleka
- 120 g masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:

1. Przygotować rozczyn. Ciepłe mleko, rozkruszone drożdże, mąke, cukier wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozczyn urośnie, spieni się, powstanie wysoka pianka.
2. Do dużej miśki dodaj mąke pszenną, mleko, masło, żółtka, cukier, sól. Wymieszaj. Następnie dodaj rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez 5-7 min. Wyrobione ciasto przykryj szmatką i odstaw na 20 min. 
3. Przygotuj dowolne nadzieję. My mamy konfiturę jagodową i truskawkową. Piekarnik ustaw na temp. 180' C z funkcja góra- dół.
4. Ciasto podziel na 5 kawałków, z których uformuj 5 kul. Każdy kawałek kładź na oprószony mąką blat. Każda kule rozwałkuj, podziel na 8 kawałków. Każdy kawałek można rozwałkować osobno. 
5. W szerszym miejscu rozwałkowanego trójkąta z ciasta umieść łyżeczkę nadzienia. Rogaliki zawijaj od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce. 
6. Zawinięte rogaliki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstęp pomiędzy rogalami. Każdego rogalika posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka. 
7. Piecz na środkowej półce, w temperaturze 180'C przez ok. 17 minut. 
Smacznego!!!
Exit mobile version