Site icon Czujny

Drożdżówki z budyniem i owocami- przepis

Przepis na pyszne, mięciutkie, pachnące, domowe drożdżówki z budyniem i owocami.

Przepis na ciasto drożdżowe:
- 30 dag mąki pszennej tortowej typ 450
- 4 dag cukru
- 2 dag drożdży
- 125 ml mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 5 dag masła
Budyń:
- 1 budyń waniliowy bez cukru 40 g
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 8 - 10 dag owoców świeżych lub mrożonych (jagody, maliny, porzeczki, truskawki)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie: 
Przygotować rozczyn: drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 4 łyżki letniego mleka wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
 
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, 1 jajko, 1 żółtko i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać do połączenia się składników. Następnie wlać resztę letniego mleka i wyrabiać ok. 4 minuty. Na koniec dodać miękkie masło i znów wyrabiać 4 minuty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Ciasto można też wyrabiać ręcznie.
 
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować wałek i pokroić na 10 części. Z każdej części uformować okrągłe bułeczki (podczas formowania ręce oprószyć mąką, aby ciasto nie kleiło się do rąk) i ułożyć je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
 
Gdy bułeczki ładnie wyrosną, napuszą się, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie przyciskając szklankę mocno, aż do samej blaszki, ciasto powinno być w tym miejscu cienkie, następnie we wgłębienie nałożyć łyżeczką budyń i posypać drobnymi owocami (mogą być świeże lub mrożone, mrożone trzeba wcześniej rozmrozić na sitku).

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu.
 
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 25 - 30 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego!

Exit mobile version