Site icon Czujny

Tarta z owocami i kruszonką- przepis!

Krucha tarta z owocami i kruszonką.

Składniki:
150 g mąki tortowej
100 g masła
50 g cukru pudru
ok. 400 g owoców
1 żółtko

Kruszonka:
3/4 szkl. mąki tortowej
3 łyżeczki soku z cytryny
1/3 szklanki cukru pudru
40 g masła
Sposób przyrządzenia:
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Uformuj kulkę i zostaw w woreczku foliowym w lodówce na 20 min.
Wyjmij ciasto, wylep nim formę, zrób dziurki widelcem.
Podpiecz w piekarniku przez 10 min w temp. 180' C.
Przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki i mieszaj ręcznie, robiąc grudki.
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, wyłóż gęsto owocami, a wierzch posyp grudkami kruszonki. Piecz przez 30 min w 180 st aż kruszonka się zarumieni. Po wyciągnięciu możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Exit mobile version