Vege smaki czyli pieczone warzywa w sosie pomidorowym z ziołami
W związku z tym, że coraz więcej ludzi na świecie jada świadomie i zdrowo, postanowiłam podzielić się z Tobą drogi czytelniku czujny.pl bardzo szybkim, sytym i jakże pysznym przepisem na wegańskie pieczone warzywka. Mogą one być daniem głównym, jak i dodatkiem do ziemniaków, lub posłużyć jako sałatka do reszty dania.
Ta kolorowa kuchnia nie tylko jest bardzo łatwa, ale również bardzo tania! Do przyrządzenia tej smakowitej potrawy będziecie potrzebować naczynie żaroodporne i oczywiście piekarnik 🙂 Poza oczywistościami trzeba zaopatrzyć się w :
- 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie jak kto woli)
- pół puszki ciecierzycy ( może być, a nawet lepiej dla zdrowotności ciecierzyca ugotowana samemu w tym przypadku ok. 100-110g )
- pół kalafiora lub/i brokuł
- fasola szparagowa (żółta lub zielona) – garść
- pomidorki koktajlowe ok. 10-15 sztuk
- pół grubo krojonej cukinii
- zioła według uznania (zioła włoskie, bazylia, oregano, tymianek, gałka muszkatołowa, papryka ostra/słodka, majeranek, morwa biała, czarnuszka)
- dobrej jakości oliwa z oliwek (nigdy z supermarketu!)
- sos pomidorowy (zblanszowane pomidory, lub przecier pomidorowy)
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia jest tak samo prosty jak skład. Kalafior, brokuły i fasolę szparagową obgotowujemy w garnku z wodą przez około 5-7 minut, aby warzywa nie były za twarde po procesie pieczenia w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (dobrej jakości oliwa nadaje się do smażenia). Czosnek obieramy, następnie siekamy i wrzucamy na rozgrzaną lekko patelnię. Dodajemy ciecierzycę i podsmażamy aż do uzyskania ładnego brązowego koloru, na koniec dodajemy cukinię i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Tak przygotowane warzywa na patelni i w garnku przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajmy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na koniec lekko mieszamy wszystkie warzywa z sosem pomidorowym aby je połączyć. Całość posypujemy pomidorkami koktajlowymi. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 lub 220 stopni pod przykryciem. Po 30 minutach zdejmujemy przykrywkę naczynia żaroodpornego, i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec opcjonalnie warzywa można posypać ulubionymi ziołami, lub parmezanem jeśli twoja dieta i styl życia dopuszczają nabiał. Moja dieta nie jest czysto wegańska a więc dopuszcza ryby stąd też w mojej propozycji podania znajdziecie ziemniaki, warzywa i rybę.
Zespół czujny.pl życzy smacznego 🙂
Czujny, a gdzie radzisz kupować oliwę? zastanowiło mnie to żeby nie z marketu – tam naprawdę taka mizerna jakość?