Domowe bułeczki-  pyszny przepis

Domowe bułeczki- pyszny przepis

Spread the love
Mamy dla Was prosty przepis na domowe, pyszne, mięciutkie z chrupiącą skórką bułeczki!
Przepis przydatny zwłaszcza w obecnym czasie, gdy większość czytelników ma zapasy żywności w domu. Zastanawiając się jak je spożytkować gdy nie decydujecie się na pójście do piekarni. Nie wiemy też czy piekarnie będą czynne i czy będą kontynuować produkcje.
Przepis na bułeczki: 

Składniki:
1 kg mąki,
szklanka letniej wody,
70 g świeżych drożdży,
3 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
2 jajka,
4 łyżki masła
Sposób przygotowania.
1. Przygotować zaczyn że świeżych drożdży. Łącząc 3/4 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Przykryć naczynie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
2. Wszystkie pozostałe składniki razem z zaczynem wymiesza w dużej misce. Zagniatać przez ok. 5 min. Przykryć ściereczką i dstawić na ok. 5 min. Po tym czasie zagniatać ponownie przez okres. 5 min. Ciasto powinno nie lepić się do miski i mieć konsystencję plasteliny. Przykryte ściereczką odstawić na 10 min.
3. Nastawić piekarnik na temp. 225'C z funkcją pieczenia góra- dół. Z ciasta wydzierać części i formować z nich spłaszczone bułeczki w dłoniach, wielkość wg. upodobań. Proszę pamiętać, że w piekarniku bułeczki zwiększą swoją objętość. Ok. 15 średniej  wielkości bułeczek wyjdzie z tej ilości ciasta. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Bułeczki nacinamy z góry nożem. Wkładamy pierwszą partie. Pozostałe bułeczki na czas oczekiwania zalewamy ściereczką. 

4. Bułeczki pieczemy ok. 15- 17 min. w temp. 225′ C.

Są pyszne i pachnące! Smacznego!

Czujne przepisy