fbpx
Spread the love

Przepis na pyszne, mięciutkie, pachnące, domowe drożdżówki z budyniem i owocami.

Przepis na ciasto drożdżowe:
- 30 dag mąki pszennej tortowej typ 450
- 4 dag cukru
- 2 dag drożdży
- 125 ml mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 5 dag masła
Budyń:
- 1 budyń waniliowy bez cukru 40 g
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 8 - 10 dag owoców świeżych lub mrożonych (jagody, maliny, porzeczki, truskawki)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie: 
Przygotować rozczyn: drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 4 łyżki letniego mleka wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
 
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, 1 jajko, 1 żółtko i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać do połączenia się składników. Następnie wlać resztę letniego mleka i wyrabiać ok. 4 minuty. Na koniec dodać miękkie masło i znów wyrabiać 4 minuty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Ciasto można też wyrabiać ręcznie.
 
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować wałek i pokroić na 10 części. Z każdej części uformować okrągłe bułeczki (podczas formowania ręce oprószyć mąką, aby ciasto nie kleiło się do rąk) i ułożyć je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
 
Gdy bułeczki ładnie wyrosną, napuszą się, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie przyciskając szklankę mocno, aż do samej blaszki, ciasto powinno być w tym miejscu cienkie, następnie we wgłębienie nałożyć łyżeczką budyń i posypać drobnymi owocami (mogą być świeże lub mrożone, mrożone trzeba wcześniej rozmrozić na sitku).

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu.
 
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 25 - 30 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego!

Przyłącz się do konwersacji

8 komentarzy

  1. Yesterday, while I was at work, my sister stole my apple
    ipad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop,
    just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she
    has 83 views. I know this is entirely off topic but I
    had to share it with someone!

  2. Woah! I’m really digging the template/theme of this site.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between usability and
    visual appeal. I must say you have done a superb job with this.

    Additionally, the blog loads very fast for me on Opera. Exceptional Blog!

  3. Hello there, I discovered your blog by way
    of Google while looking for a similar topic, your
    web site came up, it seems to be great. I’ve bookmarked it
    in my google bookmarks.
    Hello there, just became aware of your blog thru Google, and located that it is really
    informative. I’m gonna be careful for brussels. I will be grateful if you proceed this in future.
    A lot of folks will likely be benefited out of your writing.

    Cheers!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *