Herbata z młodej pokrzywy- właściwości, przepis!

Herbata z młodej pokrzywy- właściwości, przepis!

Spread the love
Herbata z młodej pokrzywy jest bogactwem wielu minerałow i witamin dla ogranizmu ludzkiego. Pomocna przy wszystkich dolegliwościach! 
Zawiera:
Mikro- i makroelementy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, siarkę, potas, jod, krem, mangan.
Witaminy: C, A, E, z grupy B, K.
Związki aminowe i garbnikowe.
Kwasy organiczne.
Olejki eteryczne. Sole mineralne, serotonine, histiamine, acetylochine, karotenoidy, fitosterole, flawoidy
.
Wskazania
Dla kobiet w ciąży. Po urodzeniu dziecka, na poprawę laktacji, w celu uzupełnienia witamin, mikro- i makroelementów, powrotu do wagi.
Osób, które chcą oczyścić organizm.
Obniżyć cholesterol. Pozbyć się przerostu prostaty. Przy chorobach układu moczowego. Dla osób mających bóle reumatyczne. Pokrzywa działa antynowotworowo, antyalergiczne, antybakteryjne. Wzmacnia odporność. Zapobiega anemii. Pomocna przy chorobach układu pokarmowego.

Przepis na herbatkę z młodej pokrzywy

Pierwszą młodą pokrzywe zbieramy w ciągu pogodnego dnia. Myjemy. Możemy zrobić napar nie tylko z samych liści ale i z łodygi oraz korzonków.

Kroimy, rwiemy całą pokrzywę lub liście. Wsadzamy do naczynia np. dzbanka.

Następnie zalewamy wodą o temp. 90′

Świeża pokrzywa w przeciwieństwie do suszonej już po krótkim parzeniu jest gotowa do spożycia. Oczywiście należy poczekać aż opadnie jej temperatura.

Napar z pokrzywy nie jest toksyczny. Nie wywołuje skutków ubocznych. Jednak osoby, które są uczulona na jej liście nie powinny jej spożywać. Osoby z tendencją do krwawię, chore na nowotwór macicy, mające cukrzycę, za duży poziom żelaza lub mające inne poważne problemy zdrowotne powinny skonsultować się z lekarzem w celu jej spożycia.

Czujne przepisy