Moc bursztynu: informacje, właściwości, przepis!

Moc bursztynu: informacje, właściwości, przepis!

Spread the love
Sławne wyprawy jantarowe wiodące szlakiem bursztynowym nad Bałtyk miały nie tylko na celu zdobyć bursztyn w celach wyrobu biżuterii i ozdób. Bursztyn był dla zdobywców pewnego rodzaju panaceum. Stare przepisy opisują, że sporządzone z niego lekarstwa skutecznie leczyły choroby. Egipcjanie nazywali bursztyn kamieniem życia i zdrowia. Egipcjanki uważały, że kontakt z bursztynem zapewni im piękny i młody wygląd. 
Wyrabiano z niego biżuterię dla bogatych dam. Wykopaliska archeologiczne potwierdzają, że bursztyn był dodatkowym środkiem konserwujacym zwłoki i chronionym przed rozkładem. Widywano umiejscowione pod skórą mumii egipskich kawałki bursztynu.

Bursztyn emanuje ujemne jony, które dobroczynnie oddziałowują na ustrój ludzki. Ma niespotykaną odporność na niszczycielskie czynniki wody morskiej. Świadczy to o jego niezwykłej radiowitalności. Jest to produkt roślinny, a w piasku morskim przetrwał przez tysiące lat niezniszczalny, zachowując swoje właściwości.

W czasie grasujacej grypy można się zabezpieczyć przed nią. Wypijając codziennie szklankę herbaty, do której dodamy 3 krople nalewki bursztynowej. Możemy nacierać nią plecy, piersi co obniży nam skutecznie temperaturę. Ten sposób przyniesie ulgę przy zapaleniu płuc i oskrzeli.
Dzięki nacieraniu bolących miejsc nalewką poradzimy sobie z niedomaganiami sercowymi, krążeniowymi jak osłabienie serca mięśniowego, arytmia, bóle głowy.
Przy bólu głowy potrzeć bursztynem lub wmasować nalewkę w kark, nadgarstki i skronie. Mniejsza to ból, orzeźwia i poprawia samopoczucie.
Przy astmie
dodaje się kilka kropli do herbaty ziołowej.
Bursztyn posiada właściwości przeciwnowotworowe. Wystarczy nosić na szyi naszyjnik z naturalnych bursztynowy o kształtach wielobocznych, w których załamują się promienie świetlne. Kierowane przez skórę do wnętrza ustroju.
Przepis na nalewkę bursztynową. 
Do sporządzenia nalewki nadaje się tylko bursztyn surowy (nie może być oszlifowany, topiony, obrabiany). Należy go rozkruszyć młotkiem lub w moździerzu. 5
0 g bursztynu zalać 1/2 l spirytusu 96%. Postawić w ciepłym miejscu i często wstrząsać. Po 2 tygodniach nalewka jest zdatna do użytku. Bursztyn nie rozpuści się całkowicie. Zabarwi alkohol na żółto i wydzieli substancje posiadające moc uzdrawiającą!

Źródło: Jan Schulz, Edyta Uberhuber “Leki z bożej apteki”.

Czujne przepisy