fbpx
 

Przepis na chleb z gara

Spread the love
Składniki: 
- 750 gr mąki pszennej typ 650
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 2 szczypty soli
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju
- 2 szklanki cieplej wody

Sposób przygotowania:
W dużym naczyniu mieszamy wszystkie składniki łyżką. Odkładamy na 20 min. Następnie wyrabiamy ciasto i ponownie odkładamy na 20 min. Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Wyrobione i uformowane ciasto przekładamy do gara/ szklanego naczynia nadajacego się do użycia w piekarniku. Naczynie można wyścielić papierem do pieczenia. Uformowane ciasto po włożeniu można naciąć w dowolny sposób.
Wstawić do piekarnika i piec 30 min. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i pięć kolejne 25 min. Chleb po wyciągnięciu z piekarnika wyciągnąć z gara i dać na kratkę w celu wystudzenia i odparowania.

Smacznego!

Elwe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Next Post

Dziesięcioro dzieci zakażonych koronawirusem na Mazowszu.

pt Mar 27 , 2020
Spread the loveW ciągu doby na Mazowszu potwierdzono czterdzieści kolejnych przypadków koronawirusa. Łącznie jest ich 291. Wśród tych osób jest dwoje dzieci w wieku poniżej trzech lat, ośmioro dzieci i nastolatków w wieku 4-17 lat, 49 osób w wieku 18-30 lat, 90 osób w wieku 31-50 lat i 142 osoby w wieku 51-95 lat.