Sposób na kwarantanne dla Kobiety Pracującej + przepis od Czujnego.

Sposób na kwarantanne dla Kobiety Pracującej + przepis od Czujnego.

Spread the love

Co robi prawdziwa kobieta w sytuacji trudnej, napiętej, stresowej? PIECZE PLACEK ZE ŚLIWKAMI! Wszyscy dookoła szaleją, biegają z kąta w kąt, popłakują po kątach. A ONA nic- WYPIEKA! W kuchni jest zapach, roznosi się po całym domostwie. I centralny układ nerwowy nastawia się na trawienie, a nie na przeżywanie jakiś abstrakcyjnych problemów!” – Kobieta Pracująca

Pani redaktor z Czujnego postanowiła dostosować się do zaleceń. Faktycznie, sposób jest idealny na obecny moment.

Nasz przepis na dużą blachę!

Składniki:

  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g śliwek, odpestkowanych

Na posypkę:

  • cukier puder (po upieczeniu)
  • cynamon

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać sok z cytryny i utrzeć. Dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Brzegi posmarować masłen. Do środka wyłożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć, lekko wciskając śliwki rozcięciami do góry, jedna przy drugiej. Posypać równomiernie cynamonem.

Piec w temperaturze 160 – 170ºC najlepiej bez termoobiegu, przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę, posypać lekko cukrem pudrem.

Smacznego!

Czujne przepisy