Wysoka szkodliwość środków dezynfekujących! Lektura obowiązkowa!

Wysoka szkodliwość środków dezynfekujących! Lektura obowiązkowa!

Spread the love

PODSTAWOWE SUBSTANCJE CZYNNE PREPARATÓW DEZYNFEKUJĄCYCH

  • Alkohole (etylowy, propylowy, butylowy)
  • Aldehydy (aldehyd glutarony, aldehyd bursztynowy)
  • Aminy (amoniowe, QAV, glukoprotamina)
  • Aktywny chlor
  • Związki tlenowe (nadboran sodu, nadsiarczan potasu, kwas nadoctowy)
  • Octenidyna (dichlorowodorek, octenidyny)
  • Chlorheksydyna

ALKOHOLE

Charakterystyka alkoholu etylowego

Charakterystyka alkoholu propylowego

Charakterystyka alkoholu butylowego

ALDEHYDY

Aldehyd glutarowy

Aldehyd (kwas) bursztynowy

AMINY

Aminy aminowe, QAV, glukoprotamina

AKTYWNY CHLOR

Charakterystyka

ZWIĄZKI TLENOWE

Nadboran sodu

Nadsiarczan potasu

Nadwęglan sodu

KWASY ( kwas nadoctowy)

OCTENIDYNA ( dichlorowodorek octenidyny)

CHLORHEKSYDYNA

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda i Francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia uważają, że chemiczne środki do dezynfekcji zwiększają o 1/3 zachorowanie na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc. Która często prowadzi do zgonu. Jest czwartą przyczyną przypadków śmierci na świecie. Badanie było przeprowadzone na grupie amerykańskich pielęgniarek. Środki do dezynfekcji również wywołują problemy z oddychaniem w tym astmę.

Zródło: charakterystyka substancji, dezynfekcja24.com, independent.com.uk

Koronawirus Zdrowie