Chleb orkiszowy- przepis
Przepis na chleb orkiszowy.
Składniki na 1 bochenek ok. 500 g:
300 g mąki orkiszowej
80 g mąki gryczanej
250 ml cieplej wody
Łyżka oleju rzepakowego
Łyżeczka cukru trzcinowego
Łyżeczka soli
60 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
1. Przygotuj rozczyn drożdży w naczyniu: do 100 ml cieplej wody dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego, 3 łyżki mąki orkiszowej, pokruszone drożdże i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.
2. Wymieszaj pozostałe składniki z listy i rozczyn.
3. Ciasto wyrabiaj 7 minut.
4. Ciasto umieść w formie wyścielonej papierem do pieczenia. Formę przykryj ściereczką i odłóż na ok. godzinę do wyrośnięcia ciasta.
5. Piecz w temperaturze 200′ C, funkcja gora- dół. Przez 50 minut. Po wyciągnięciu wyjmij chleb z formy i połóż na kratce do odparowania na minimum 1,5 godz.
Smacznego! 🙂