Soda oczyszczona, spożywcza ma wiele zastosowań. Korzystamy z niej w kuchni, wykonanie niektórych przepisów bez niej nie byłoby możliwe. Również możemy ją wykorzystać w gospodarstwie domowym. Jednak soda ma też mnóstwo właściwości leczniczych na wiele schorzeń.
Soda pomoże nam w chorobach układu pokarmowego.
Przy chorobach, którym towarzyszy wzrost kwasowości soku żołądkowego najczęściej występuje zgaga. W tej sytuacji należy stosować poniższy środek. Skladniki: Soda 1 g Woda 1/2 szklanki Wykonanie: Sodę rozpuścić w szklance gorącej wody i pic 2- 3 razy dziennie.
Trafiając do środka soda bardzo szybko zobojętnia kwaśne środowisko żołądka. Powstaje chlorek sodu, woda i dwutlenek węgla, dzięki czemu pojawia się odbijanie i ustępuje zgaga. Sprzyja otwarciu się odźwiernika pomiędzy żołądkiem i dwunastonicą, poprawiając wydawniczą funkcje żołądka. Nie należy sody na zgadę stosować przez dłuższy czas. Mimo jej szybkich efektów. Podczas jej zażywania wytwarza się dwutlenek węgla, który Po dłuższym stosowaniu wywiera pobudzający wpływ na receptory błony śluzowej żołądka. Na zgagę do dłuższego stosowania dobry jest sok z ziemniaka, dziurawec, mięta.
Soda do oczyszczania jelit jako lewatywa. Skladniki: Soda oczyszczona 1 łyżeczka Woda 1 litr Wykonanie: Sodę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i cały roztwór wykorzystać do zabiegu. Starając zatrzymać się płyn jak najdłużej, a następnie wydalic.
Do oczyszczenia jelit można wykorzystać również lewatywę Mayo. Składniki: Soda oczyszczona 2 łyżki stołowe Cukier 4 łyżki stołowe Woda 1/4 litra Tę niewielką lecz silnie działające lewatywe wykonuje się przy pomocy gruszki do wlewów. Starannie należy rozpuścić cukier wykorzystując część wody i wciągnąć gruszką. Następnie zaraz przez wprowadzeniem kreatywy wciągnąć do niej również sodę rozpuszczona w wodzie. Reakcja chemiczną w wskutek oddziaływania komponentów prowadzi do wytwarzania gazów w jelicie i defekacji. Przy schorzeniach jelit nie stosujemy tej lewatywy.
Źródło: Iwan Nieumywakin "Soda oczyszczona na straży zdrowia"
Propozycja przepisu na domowej roboty antybakteryjne mydło do rąk. Będą potrzebne 4 rzeczy: Mydło nawilżające Spirytus Woda utleniona Opakowanie z pompką po mydle Tą samą ilość mydła i spirytusu dodajemy do pojemnika z 5 łyżeczkami wody utlenionej. Gotowe 🙂
Soda spożywcza, oczyszczona na wiele dolegliwości zdrowotnych! Poniżej lista wielu przepisów: PrzeziębienieRozrzedza wydzielinę z oskrzeli, łagodzi kaszel.Skladniki: soda 1 łyżeczka, mleko 1 szklankaPrzygotowanie: Mleko podgrzać do temperatury, która nie oparzy podczas picia, nie przegotowywać, rozpuścić w nim sodę i wypić małymi łykami przed snemPrzy silnym kaszluSkładniki: soda spożywcza 1/2 łyżeczki, smalec w wewnętrznej warstwy tłuszczu…
W związku z tym, że coraz więcej ludzi na świecie jada świadomie i zdrowo, postanowiłam podzielić się z Tobą drogi czytelniku czujny.pl bardzo szybkim, sytym i jakże pysznym przepisem na wegańskie pieczone warzywka. Mogą one być daniem głównym, jak i dodatkiem do ziemniaków, lub posłużyć jako sałatka do reszty dania. Ta kolorowa kuchnia nie tylko…
Obecnie zaczął się sezon na pozyskiwanie soku z brzozy. Drodzy czytelnicy więcej informacji o bzowinie znajdziecie tutaj: Sok z brzozy można przechowywać kilka dni w lodówce, pozyskiwać go krótko- do momentu pojawienia się pierwszych listków. W celu zachowania soku na okres jesienno- zimowy dobrym sposobem jest zrobienie nalewki. Składniki to taka sama ilość soku brzozowego…
Przepis na chleb orkiszowy. Składniki na 1 bochenek ok. 500 g:300 g mąki orkiszowej 80 g mąki gryczanej 250 ml cieplej wody Łyżka oleju rzepakowego Łyżeczka cukru trzcinowego Łyżeczka soli 60 g świeżych drożdży Przygotowanie: 1. Przygotuj rozczyn drożdży w naczyniu: do 100 ml cieplej wody dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego, 3 łyżki mąki orkiszowej, pokruszone…
Mega przydatne 🙂