Wysoka szkodliwość środków dezynfekujących! Lektura obowiązkowa!
PODSTAWOWE SUBSTANCJE CZYNNE PREPARATÓW DEZYNFEKUJĄCYCH
- Alkohole (etylowy, propylowy, butylowy)
- Aldehydy (aldehyd glutarony, aldehyd bursztynowy)
- Aminy (amoniowe, QAV, glukoprotamina)
- Aktywny chlor
- Związki tlenowe (nadboran sodu, nadsiarczan potasu, kwas nadoctowy)
- Octenidyna (dichlorowodorek, octenidyny)
- Chlorheksydyna
ALKOHOLE
Charakterystyka alkoholu etylowego





Charakterystyka alkoholu propylowego





Charakterystyka alkoholu butylowego



ALDEHYDY
Aldehyd glutarowy




Aldehyd (kwas) bursztynowy


AMINY
Aminy aminowe, QAV, glukoprotamina




AKTYWNY CHLOR
Charakterystyka



ZWIĄZKI TLENOWE
Nadboran sodu



Nadsiarczan potasu



Nadwęglan sodu


KWASY ( kwas nadoctowy)

OCTENIDYNA ( dichlorowodorek octenidyny)

CHLORHEKSYDYNA

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda i Francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia uważają, że chemiczne środki do dezynfekcji zwiększają o 1/3 zachorowanie na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc. Która często prowadzi do zgonu. Jest czwartą przyczyną przypadków śmierci na świecie. Badanie było przeprowadzone na grupie amerykańskich pielęgniarek. Środki do dezynfekcji również wywołują problemy z oddychaniem w tym astmę.
Zródło: charakterystyka substancji, dezynfekcja24.com, independent.com.uk
W zyciu nie chodzi o to, by siebie odnalezc. W zyciu chodzi o to, aby siebie samego stworzyc. – George Bernard Shaw