Wysoka szkodliwość środków dezynfekujących! Lektura obowiązkowa!
PODSTAWOWE SUBSTANCJE CZYNNE PREPARATÓW DEZYNFEKUJĄCYCH
- Alkohole (etylowy, propylowy, butylowy)
- Aldehydy (aldehyd glutarony, aldehyd bursztynowy)
- Aminy (amoniowe, QAV, glukoprotamina)
- Aktywny chlor
- Związki tlenowe (nadboran sodu, nadsiarczan potasu, kwas nadoctowy)
- Octenidyna (dichlorowodorek, octenidyny)
- Chlorheksydyna
ALKOHOLE
Charakterystyka alkoholu etylowego
Charakterystyka alkoholu propylowego
Charakterystyka alkoholu butylowego
ALDEHYDY
Aldehyd glutarowy
Aldehyd (kwas) bursztynowy
AMINY
Aminy aminowe, QAV, glukoprotamina
AKTYWNY CHLOR
Charakterystyka
ZWIĄZKI TLENOWE
Nadboran sodu
Nadsiarczan potasu
Nadwęglan sodu
KWASY ( kwas nadoctowy)
OCTENIDYNA ( dichlorowodorek octenidyny)
CHLORHEKSYDYNA
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda i Francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia uważają, że chemiczne środki do dezynfekcji zwiększają o 1/3 zachorowanie na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc. Która często prowadzi do zgonu. Jest czwartą przyczyną przypadków śmierci na świecie. Badanie było przeprowadzone na grupie amerykańskich pielęgniarek. Środki do dezynfekcji również wywołują problemy z oddychaniem w tym astmę.
Zródło: charakterystyka substancji, dezynfekcja24.com, independent.com.uk
W zyciu nie chodzi o to, by siebie odnalezc. W zyciu chodzi o to, aby siebie samego stworzyc. – George Bernard Shaw